Poznajte li Dorothy Counts?

4. septembra 1957.  Dorothy Counts (15) je obukla svoju najlepšu haljinu i ponosno otišla na prvi čas u Harry Harding High School, u Šarlotu (Charllote) u Severnoj Karolini. Dorothy je bila prva crna učenica o ovoj školi.

Na nagovor Johna Z. Warlicka, lidera organizacije White Citizens Council,koji je pozvao dečake “da pripaze na nju”, počeo je linč male Dorothy.  Devojčice su poticane da je pljuju i gađaju kamenjem. Dorothy je hodala uspavno i ponosno, okružena iskeženom masom.

doroti

Maltretiranje se nastavilo sutra – gurnuli su je u menzi i tacna sa hranom joj je ispala iz ruke; dve bele devojčice koje su se usudile da joj pomognu su izvrgnute ruglu i morale su da se povuku. Za to vreme, njena porodica dobijala je preteće telefonske pozive, razbijen im je automobil. Posle četiri dana otac je odlučio da ispiše Dorothy iz škole.

 

Fotograf Douglas Martin koji je zatekao u školi tog 4. septembra, osvojio je 1957. nagradu World Press Photo of the Year.

Porodica Counts se ubrzo preselila u Filadelfiju gde je Dorothy upisala Johnson C. Smith University.

 

Pola veka kasnije, 2008, Harding High School dodelila je Dorothy Counts počasnu diplomu. 2010, Dorothy je dobila javno izvinjenje većeg broja članova rulje koja ju je zlostavljala tog septembra 1957. Školska biblioteka dobila je njeno ime.

Fotografiju Dorothy video sam danas na izložbi Freedom Fighters u organizaciji Robert F. Kennedy Centra u Palazzo Reale u Milanu.

Doroty danas ima 72 godine i živi u Filadelfiji.

Poznajete li u svojoj sredini neku Dorothy Counts? Crnu,plavu, Romkinju, izbeglicu, lezbejku, gojaznu, bubuljičavu, ometenu u razvoju…različitu?

Comments are closed.

Powered by Wordpress | Designed by Elegant Themes