Mali mi je ovaj Egzit: Kako je najbolji evropski muzički festival prestao da zanima domaći establišment

Dok smo se sinoć penjeli uz kamene stepenice Tvrđave pričao sam sa prijateljima o tome kako je izgledao Egit festival u proteklih 13 godina od kako je 2001. prvi put održan na Tvrđavi. Pre toga prošli smo sablasno pustu Štasmajerovu ulicu u Gradiću kojom si ranijih godina morao da se dobrih pola sata probijaš od mosta od početka stepeništa kod Crkve Svetog Jurja. Svega nekoliko tezgi sa hranom, pićem i suvenirima, revnosna komunalna inspekcija i pad interesovanja učinili su svoje.

VIP-terasa na kojoj je osamdesetih Janika Balaš tamburicom zabavljao goste iz celog sveta, pre samo nekoliko godina prvog dana Egzita vrvela je od poznatih ličnosti iz Srbije i celog regiona, političari nisu propuštali da budu viđeni ovde: od Predsednika Republike Borisa Tadića do Maje Gojković u vreme dok je bila gradonačelnica Novog Sada.

Exit

Iz godine u godinu je njihov broj padao a VIP-terasa bivala sve pustija da bi nas ove godine dočekao potpuno prazan plato, konobari koji se dosađuju i DJ Fanatik sa svojim spravama. Nije pomogao ni zatvoreni deo terase koji su organizatori priredili kako bi zaštitili VIP-goste od hladnoće i kiše koja nije padala sve do iza ponoći.

Negde u gužvi ka Main Stage-u sreli smo Bojana Pajtića sa suprugom, na VIP-u iznad Main-a pokrajinskog sekretara Branislava Bugarskog sa suprugom Tijanom i to je –više – manje, to. Kolege iz drugih medija sa kojima sam pričao, takođe ne mogu da se sete da su sreli nekog iz političkog establišmenta. Gradonačelnik Novog Sada? Pa on ne ide ni na Sterijino pozorje? Predsednik Republike, Premijer, neko od ministara? Nenad Čanak koji je sa kamerama TV Pink 2001. iz helikopetera uživo „prenosio“ Egzit? Ma hajte, molim vas! Aktuelni ministar kulture Ivan Tasovac je, uostalom, od ranije otvoreno protiv Egzita.

VIP-tribina iznad Main Stage-a – tradicionalno stecište poslovično „smorenih“ novosadskih pozera, tek poneka prestonička faca (bloger Nichim Izazvan npr)i pokrajinski ili gradski funkcioner nižeg ranga.

Da se razumemo, Egzit su i ove godine finansijski i logistički podržali svi nivoi vlasti (Republika, Pokrajina, Grad). Rade to jer što su čuli da je to nešto „in“, da „popravlja imidž Novog Sada /Vojvodine / Srbije u svetu“, dovodi turiste i utiče na lokalnu ekonomiju… Ali da se pojave, to i ne zanima.

U međuvremenu – Egzit je proglašen najboljim evrpskim velikim muzičkim festivalom, seli se od nedelje po prvi put i u Budvu u vidu Sea Dance Festivala…

Šta se to desilo sa srpskim establišmentom u proteklih nekoliko godina pa je Egzit prestao da bude nešto što ga zanima ili je bar„društveno poželjno“ na njemu se pojaviti? Pri tome, valja napomenuti da je repertoar kao i svake godine bio raznovrstan – od “Kala” preko Glorije Gejnor i Pet Šop Bojsa do zvezda DJ arene.

Novi ambasador Velike Britanije u Beogradu g. Denis Kif, otac je šestoro dece od kojih je najmlađa – 18-godišnja kćerka, bila juče na Egzitu. Posetio je gradonačelnika kao i Egzit kamp, krcat Britancima kao i svake godine. Pre toga bio je u poseti kod nas u Color Press Grupi. Na odličnom srpskom koji je u Moskvi naučio spremajući se za poziciju ambasadora Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu – g. Kif pitao me zašto političari u Srbiji, sem par izuzetaka, gotovo uopšte ne koriste Tviter kao kanal komunikacije sa građanima.

Odgovor koji sam mu dao, delimčno je odgovor i na pitanje zašto je srpskom establišmentu „mali ovaj Egzit“, zašto im je važnije da ih vide na Guči, koncertu Ane Bekute, u Sava Centru, na „večitom derbiju“ ili na Zavičajnim danima u Ledincima na kojima je Tomislav Bokan iz opskurne 3D partije svake godine okuplja kompletan gradski vrh Novog Sada.

Na Egzitu, ako izuzmeno Engleze, Holanđane, Slovence, Hrvate i druge koji „ne glasaju u Srbiji“ – ostaje nešto malo domaće publike, to su uglavnom mladi, najčešće apstinenti od glasanja, nezainteresovani za politiku ili zgađeni njom.

Slično je i sa Tviterom, oni koji su tu imaju stotine pitanja, ne možeš ihlagati i puniti banalnim odgovorima kao ostataka glasačke mašinerije, nekako je lakše da to rešava „armija botova“ sa besmisleno glupim pristupom režiranim komentarima na portalima i društvenim mrežama.

Hoćeli na Egzit 2015. pre doći holandski premijer nego srpski? Gradonačelnik Antverpena pre nego njegov novosadski ili beogradski kolega?

Comments are closed.

Powered by Wordpress | Designed by Elegant Themes