Team Srbija?

Znam da kasnim tri godine ali nisam izdržao da ne napišem par redaka o filmu “Team America: World Police” (“Paramount”, 2004.). Deo ovog animiranog filma (junaci su lutke, zapravo marionete sa sve konopcima) video sam na pay-tv-u u jednom njujorškom hotelu pre dve godine a tek pre par dana sam pogledao ceo film. Reč je o jednoj od najduhovitijih parodija na savremenu civilizaciju, američku politiku, holivudsku filmsku produkciju…

U filmu se podjednako izvrgavaju ruglu desničarska, republikanska svita oko Dž.Buša kao i liberalni i pesudoliberalni krugovi u Holivudu, Majkl Mur i ekipa – koji se kao “bore protiv rata”.

I jedni i drugi su prikazani u svoj svojoj pozerskoj ispraznosti čiji su rezultat milijarde proćerdanih dolara u vladinom i NGO sektoru i desetine hiljada mrtvih u Iraku, Afganistanu i ostalim zemljama u kojima je “rat protiv terorizma” u toku.
Tako fiktivni “Team America” boreći se protiv terorista u Parizu – sruši Ajfelovu kulu i pola grada a u Egiptu demolira sfingu. Posebno je smehotresno prikazan Brodvej iz kojeg dolazi glavni junak ovog crtaća, glumac mjuzikla o AIDS-u koga regrutuju u “Team America” kako bi se infiltrirao u redove terorista. Od stvarnih ličnosti u filmu se “pojavljuju” (u svojoj lutkarskoj verziji naravno) severjnokorejski diktator Kim Džong Il te holivudski glumci Alek Boldvin, Mat Dejmon, Tim Robins, Šon Pen, Majkl Mur, Helen Hant i Susan Sarandon,

Film je režirao genijalni Trej Parker (“South Park”) i u njemu su na gomili ismejani patetični borci za demokratiju i “novi svetski poredak” i još patetičniji antiglobalisti. Dobro je za jednu zemlju da sama o sebi, svojim elitama i krajnostima snimi ovako kritičan i duhovit film. Za Srbiju i njenu kinematografiju bi takođe bilo lekovito da pođe tim putem. Samokritičnost i autoironija su uvek bili odlika velikih i samouverenih individua i društava – nasuprot nakostrešenosti, ksenofobiji i ispraznom ponosu i prkosu.

2 Responses to “Team Srbija?”

  1. Kao kuriozitet preporucujem Nikad izvini, bosansko izdanje (ima na youtube), asimptotski se priblizavaju sautparkovskim arhetipima. Mozda bi ipak bilo bolje da se srpska kinematografija vise ne bavi dijagnozom, vec da predje u prognozu

    Bojan

  2. joe says:

    Inace, budzet za ovaj film koji ironise antiglobaliste, americku borbu za nekakvu svetsku pravdu itd. je tricavih 30 miliona dolara!!! Ne kazem da mi se ne svidja, naprotiv, sjajni su… Ali, u pozadini svega je masovno trziste i milijarde dolara a skrivena rec, koja se ne sme pominjati kada je ovaj film, inace distribuiran u svim zemljama svete (u kojima naravno nije zabranjen), u pitanju jeste upravo sveismevani lajtmotiv – GLOBALIZAM!!!

    Inace, ne vidim od kakve je, zaboga, vaznosti to sto je autor texta ovaj film (i to samo deo) prvi put video u NJUJORSKOM hotelu u NJUJORKU! Osim da bi smo mi znali da je on bio u tom Nujorku, za razliku od vecine nas nesrecnika koji nismo imali tu cast!!!

Powered by Wordpress | Designed by Elegant Themes