Rekvijem za bioskop “Jadran”

U prvoj nedelji mog studiranja i života u Novom Sadu, početkom oktobra 1988. godine u bioskopu “Jadran” prikazivao se film “Poslednji car” Bernarda Bertolučija. Gledao sam film 6. oktobra, te večeri kada je ispred Banovine završavana “jogurt revolucija”. Izašli smo nakon trosatne sage o poslednjem kineskom caru iz “Jadrana” i zatekli sablasno prazan grad sa tonama smeća i ambalaže za jogurt na ulicama. To je bilo prvi put da sam video smeće na ulicama Novog Sada.

Bezmalo dvadeset godina posle, 15. juna 2008. Sandra i ja u “Jadranu” gledamo film “Seks i grad”. Zbog zauzetosti “Arene” koja je jedna od lokacija na kojima se prikazuju filmovi u okviru festivala “Cinema City”, verovatno najgledaniji holivudski blokbaster prikazuje se u skučenom “Jadranu”.

U ovom bioskopu generacije rođenih Novosađana i nas koji smo u međuvremenu došli u grad, gledale su kultne filmove, prvi put se poljubile, plakale, smejale se. “Jadran” je uvek bio nekako romantičniji od “Arene”. Možda otud i ima neke kosmičke pravde u tome što se “Seks i grad”, simbol “fin de siecle” romantike našeg doba, prikazuje upravo ovde.

Mesta na kojima se prikazuju filmovi “Cinema City”-a (Katolička porta, SNP, Dunavski park, Arena, Dom kulture…) ovih dana su poluprazna. Ni svo vrhunsko ozvučenje, aktuelna trendi selekcija filmova i savremeni dizajn nisu uspeli da “Novosađane vrate bioskopima” što je, kako je rečeno, trebalo da bude jedna od misija ovog festivala. Sa druge strane u memljivom ali voljenom “Jadranu”, u kome ispod radijatora stoje papirni tanjirići sa otrovom za miševe, pred blagajnom se čeka u dugačkim redovima a iz njega se u još dužim redovima izlazi. Osećaj koji je gotovo neverovatan. Retki filmovi koje je u Novom Sadu preko sto ljudi gledalo u bioskopu, proteklih godina su uglavnom premijerno igrani u “Areni” a “Jadran” je služio da “B ligu” filmova, poslednju nedelju prikazivanja “A filmova” i slične “drugorazredne opcije”.

Više puta odlagana privatizacija “Zvezda filma” u čijem se sastavu između ostalog nalaze i bioskopi “Arena” i “Jadran”, zakazana je za 18. jul. Nakon toga, novi vlasnik će najverovatnije ukinuti dosadanju niskoprofitabilnu delatnost ovih prostora i na njihovim eksluzivnim lokacijama u centru grada nići će neki novi tržni centar ili fensi klub.

Verovatno poslednji put, “Jadran” je večeras bio pun.

4 Responses to “Rekvijem za bioskop “Jadran””

  1. Milan Đ. B. says:

    Nažalost…
    Najverovatnije …
    Kome treba bioskop ili kako smo mi klinci iz NS voleli da kažemo “bionja”.
    Danas se predstave o kojima se priča daju levo niz ulicu niže 20 metara.
    U klubu “književnika” koji nosi ime kao ski oprema koju nosi Američka ski reprezentacija… KILLY
    Rekvijemu JADRANU dodajem i jednu moju muzičku sekvencu …
    Bio je i red da se ugasiš.
    JADRAN ? i onaku nije više NAŠ.
    Davno smo ga izgubili i više nije NAŠ.
    Čak i onaj keks , napolitanke, JADRAN , ni one se više ne proizvode…
    Pa vreme je i tebi bilo JADRANE…
    Ipak …
    Neću zaboraviti da sam u Tvojim odajam prvi put sedeo pored jedne devojčice koju sam ludo voleo kako samo to može ludo da se voli u 7. osnovne…
    Tu kod tebe sam prvi put video Brus Lija (na platnu) ali i klince koji pri izlasku pokušavaju da izvedu fore sa filma …
    Tu sam odgledao i UNDERGROUND i zapamtio te stolice koje, nema sumnje, ostavljaju posledice po ljubitelje filma …

    Kao što rekoh… bilo je i vreme …
    Napred junaci privatizacije … evo još jednog poseda na koji treba staviti svoj trag …
    I kakav KLUB “književnika” tu niče ?
    Ko DELTA JADRAN CITY ? ma jok …
    NEW JADRAN SADA ? ma kakvi …
    MERKATOR JADRAN ? ne verujem …
    Mesna industrija JADRAN MATIJEVIĆ ? ma ‘ajte molim vas

  2. Milica says:

    U subotu sam i ja sa drugaricama bila da pogledam film u “Jadranu”. Inace, Jelena nas je cekala ispred “Arene” jer joj je nekako bilo logicno da se “Sex and the City” prikazuje tamo…Bilo je toliko zena i cini mi se da su uglavnom dolazile u cetvercima..:)
    Svi oni koji su se nadali da ce kartu kupiti neposredno pre projekcije filma grdno su se prevarili..nama je Biki kupila karte u pola 5 a blagajna “Jadrana” se otvorila i pre pocetka radnog vremena jer je bio neocekivan red… ja se toga ne secam ni iz vremena kada sam bila klinka…toliko ljudi iza nase poste a o vremenu koje mi je oduzelo parkiranje ne zelim da pricam…ipak, film je sjajan, bolja je serija, naravno…drago mi je zbog Keri 🙂
    I want “real estate haven”

  3. Zlatno doba bioskopa (mislim da su to bile osamdesete) je na žalost prošlost, nove tehnologije sve su učinile dostupnijim. Sa nostalgijom se sećam starih novosadskih bioskopa, poput Doma Kulture, Narodnog bioskopa, pa čak i sale na Telepu (misli da se zvao “Bačka”). Sećam se da je, mislim ’84 kada je stigao jedan od prvih blokbastera “Conan”, red za karte bio dugačak tačno do ulaza u Bazar, takođe tada ubičajene su bile tuče napaljenih klinaca ispred “Narodnog” nakon projekcije nekog od bezbrojnih filmova iz honkoške produkcije 😉

  4. Ivan Bevc says:

    Lep tekst…nažalost isto je i u Beogradu…kultni bioskopi Kozara i Odeon ne rade, Jadran je kao renoviran ali niko to ne vidi jer je cafe preuzeo primat, a čak i high tech Ster u Delta Cityju, bioskop na najvišem svetskom nivou, nema više od 10tak gledalaca po projekciji.

    Moderna tehnologija jeste delimično oštetila tu industriju ali ne vidim da se bioskopi u svetu zatvaraju …modernizuju se, dodaju sadržaje i tako animiraju nove generacije…a kod nas u sred Knez Mihailove likovi “valjaju” piratske diskove sa najnovijim filmovima…daju par komada policiji i nastave sa radom… umesto da hiljade ljudi dobro živi od legalnog poslovanja filmske industrije par stotina bandita uživa prećutnu podršku države sistematski uništavajući generacije koje misle da je fazon za 100 dinara buljiti u mali ekran kod kuće umesto da sa prijateljima ili dečkom/devojkom izađu u grad i zapute se u mrak bioskopa, jedino mesto gde je filmska magija kompletna.

Leave a Reply

Powered by Wordpress | Designed by Elegant Themes