Pijana avgustovska noć 2007.

Da je rahmetli Krleža sedeo ba Brionima proteklih par nedelja sigurno mu ne bi manjkalo inspiracije za još koju dramu. Najcrnja glembajevština razlivala se po otocima i zamutila more sve do Fažane.

Dakle, Radetova Lenka je režirala predstavu po Krležinom tekstu “Pijana novembarska noć 1918.” na temu raspada Monarhije i dolaska srpske vojske u hrvatske krajeve. Te 1918. godine, pre gotovo 90 godina – Srbi su na prostorima Balkana i cele Evrope bili sinonim za junake, oslobodioce i ujedinitelje… Ko su Srbi koji su ovih dana pohodili Brione?

Krleza90 GODINA POSLE: Kako bi Krleža opisao “Pijanu avgustovsku noć 2007.”

Jedan vlasnik televizije, jedna pevačica, jedan bivši teniser i jedan bivši političar. Naravno, i dva sjajna srpska glumca (Glogovac i Lečić) koji su predstavi dali potrebni “legitimitet”.
U moru hvalospeva iz pera novinara beogradskih dnevnih listova koji su na jedno od izvođenja Krležine drame (ono kome su gorepomenuti “nazočili”) dovedeni privatnim avionom, ostaće zabeležena vrckava epizoda koleginice iz “Blica” koju je “Vreme” odmah uvrstilo u “bisere” te nedelje u rubrici “Ljudi i vreme”. Tema je bio, naime kulinarski duel između bivšeg tenisera (Bobe Živojinovića) i bivšeg političara (Nenada Čanka). Boba je pripremao morske specijalitete, što je valjda razumljivo kada si na moru, a Čanak – “fazana u čokoladi” dočim je meso istih ptica specijalno za njega dopremljeno privatnim avionom čak iz Vojvodine!!! Ovde bi se i Krleža zagrcnuo ali novinarka bez trunke ironije nastavlja da uzbuđeno opisuje događaj kome je svedočila!

Sve sam joj poverovao jer sam mesec dana ranije slušao priču očevica koji je, pre nekoliko godina, dok je pomenuti bivši političar još bio predsednik Skupštine Vojvodine, prisustvovao večeri u čast neke istarske delegacije. Povela se reč o vinima i neko od Istrijana je pomenuo jedno koje se može naći samo u podrumima u Buzetu i kod jednog vinara u Zagrebu. U tom momentu u naletu nepatvorene glembajevštine – političar je poslao svog službenog vozača u Zagreb da probudi vinara i donese par boca istarskog vina “koje će nam baš dobro leći pred zoru, kad bude sitgao“… Uzalud su preneraženi gosti pokušavali da spreče domaćina u iskazivanju neodmerene gostoljubivosti – vozač je već bio na putu. Prava je šteta što tada u društvu nije sedeo niko sa privatnim avionom…

Reagovanja (uglavnom posprdna) na intervjue i ponašanje pomenutog srpskog društva na Brionima traju već nedeljama i u srpskoj i u hrvatskoj štampi. Čeka se još samo da neki novi Krleža sve to pretoči u dramu.

2 Responses to “Pijana avgustovska noć 2007.”

  1. Žikica Milošević says:

    Страшно бахаћење. Ето ко све себе назива социјалдемократом данас. Сетио бих се овом приликом покојног Улофа Палмеа, који је ишао у биоскоп пешке, па га нека будала убила. Ако је Скандинавија стандард, тамо и министри иду трамвајем често. Или на скијама, кад падне снег.
    Лепо да си скренуо пажњу на ово. Мада је тужно да се дешава. Уствари, јадно је.

  2. Mirjana Pantoš says:

    Aferim! Opet se pokazalo da nema tog pisca koji će, maštom podstaknut, smisliti nešto toliko prostačko i nepodesno, kao što je našim (bivšim i sadašnjim) političarima primereno. Iako sjajan svedok svog vremena, i Krleža bi na ovakvo gostoprimstvo – uzmaknuo. Ili bi rekao: “Ah, Bela, Belice, tvoji Ličani…”

Powered by Wordpress | Designed by Elegant Themes